30 april 2018

Valborg

Vardag

 
Cappofika med min lilla bästis i fredags 💖
 
 Hej på er fina ✨ Och glad valborg, eller vad man nu säger haha?!
Tack för alla fina ord efter inlägget om betygssystemet igår. Kul att så många faktiskt reagerar 🙋🏽‍♀️ Och håller med mig hehe.. 
 
Igår efter jobbet åkte jag hem för att duscha och göra mig i ordning. Sedan åkte jag hem till Nicke och kollade på fotboll med hans kompisar (vem har jag blivit som kollar fotboll?? ⚽️ haha) och efter matchen åkte vi in till stan för at möta upp andra och partaja 🥂 Hade väldigt roligt! Dock fick N och hans kompisar stå i kö i typ 100 år så alla drog utom han och en till haha :(( Så det var lite tråkigt, men annars en bra kväll 🌟 Nu sitter jag och dricker en kopp kaffe och ska börja plugga. Blir en lugn valborg eftersom jag var ute igår.. är helt slut idag haha!!
 
Ser ni förresten att jag ändrat designen på bloggen? Först tyckte jag om det jättemycket.. men var nog lite väl snabb med att ändra för nu vill jag typ ha tillbaka det gamla haha. Men det var så längesedan jag höll på med koder och grejjer så har ingen aning om hur jag ska få tillbaka det 😶🙃 Får helt enkelt hoppas att jag vänjer mig vid denna designen.. Dock kan jag inte lägga bilder bredvid varann i inläggen som jag kunde förut?? Tråkigt!! Aja, det ordnar sig nog 💘
 
 Det är inte konstigt att vi blir stressade och pressade när kraven aldrig tar slut, när det aldrig är tillräckligt - man måste alltid vara bäst. 
 
"Ni måste sänka kraven på er själva" - Ja, till viss del, men det handlar faktiskt inte bara om kraven på oss själva. Att lyckas gång på gång på gång, för att sedan en dag inte lyckas lika bra är som att inte ha lyckats alls. Vad jag pratar om är självklart dagens betygssystem. Det är INTE KONSTIGT att kraven på oss själva blir höga när kraven utifrån säger att "misslyckas du denna gången så är allt annat också förgäves" - för i många fall ser det faktiskt ut så. Det handlar om att ha nåt upp till den betygsnivå man vill på alla tidigare prov/uppgifter, men så kommer slutprovet, när man är som tröttast, när man använder sina sista krafter (som egentligen inte ens finns), där man måste vara bäst IGEN. Och det handlar inte om att vara bäst i klassen - det handlar om att aldrig misslyckas, dels gällande kraven på sig själv, men också gentemot sina tidigare prestationer. 
 
Det är inte konstigt att vi blir stressade och pressade när kraven aldrig tar slut, när det aldrig är tillräckligt - man måste alltid vara bäst. Att under årets gång ha nått dit man vill (eller iallafall så långt att man känner sig nöjd/har fått godkänt) och sedan sättas inför prov en sista gång - där prestationen måste vara minst lika bra IGEN - det ÄR stressande och pressande oavsett om ens krav på sig själv är orimligt höga eller ej. Det är klart att viljan att prestera lika bra på slutprovet (som de tidigare examinationerna) kan handla om ens egna krav på sig själv, men är det så konstigt att man vill behålla det betyg man klarat av att nå tidigare under året? Det är inte konstigt att bli stressad över att allt man gjort tidigare kanske inte spelar någon roll om man inte lyckas nästa gång IGEN. 
 
Det ska INTE vara så att vi skriver "jag vaknade med feber och världens huvudvärk, vad tror ni händer om man missar provet?" i våra klassgrupper och att svaren är "det är nog inte så bra, tror det är ganska viktigt idag". Den oron ska inte få finnas. Man är sjuk ibland och då behöver man vila, man mår dåligt ibland och då måste man få vara hemma, man måste tillåtas prestera sämre NÅN GÅNG för att man redan är näst intill utbränd och inte klarade av att plugga den här gången. Man måste få tillåtas att känna att det man redan presterat är tillräckligt, istället för att gång på gång på gång lyckas, för att sedan en dag inte lyckas lika bra, UTAN att resultaten innan är som bortblåsta. 
 
Jag orkar inte med detta mer. Tack snälla för att jag tar studenten den 12 juni. Fram tills dess måste jag ju dock fortsätta vara bäst..
 
 
Gissa vad jag gjorde igår? ✨🙈
Köpte smycken till balen!! Ååh vad fina de är och ååh vad fint det kommer matcha till min Askungen-klänning ☺️🙊 Nästan så att jag ser fram emot allt fix och piffande mer än själva balen haha, tycker ju att sånt här är så skojj 🦋🦄 Äntligen ska jag få gå på bal på slottet 👑 Och dessutom ska jag få gå TVÅ gånger, först ut med min fina N som dejt med hans skola (❤️) och sedan på Marstrand med klassen och alla fina parallellisar 🌊🥂 VILKEN DRÖM!