11 december 2016

3:e advent - Lussemüsli

Mat, bakning & recept

 
När tredje ljuset brinner, vi juleklappar syr
och vi bakar kakor, och har ett fasligt styr 
 
 
 
 
Redan tredje advent, och idag bjuder jag på Lussemüsli lagom till Lucia. Det doftade vekligen lussekatter från ugnen under tillagningen. Testa detta om ni gillar saffran vettja :)
-
Du behöver:
6 dl havregryn
2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
(OBS! Hela frön, krossade linfrön är farliga att äta)
1 dl pumpafrön
0.5 dl kokosflingor
 
1 dl vatten
0,5-0,75 dl kokosolja
0,5-0,75 dl lönnsirap eller honung
0,5 g saffran (ett paket)
 
Mandel
Russin
Torkade äppelskivor
 
Gör såhär: 
1. Sätt ugnen på 220-250°C beroende på hur stark er ugn är. Smält kokosolja.
-
2. Blanda ihop havregryn och alla fröer, samt kokosflingor, i en form på ca 20x30cm. 
-
3. Strö över saffran och blanda runt ordentligt så att den inte bara hamnar i en klump.
-
4. Häll på vatten, kokosolja och lönnsirap. Mojjsa runt allt så att det blir en fin fördelning av allt, samt att det bildas lite "klumpar" (som typ startflingor ni vet?!). Nu får müslin en sådär fin gul färg, som sedan förstärks ännu mer i ugnen.
-
5. Sätt in högt upp i ugnen i 5 minuter. Ta ut och vänd om så att allt rostas. Gör detta sammanlagt 3-5 omgångar. 
 
Efter 3 omgångar tillsätter ni mandel (dela förslagsvis några av mandlarna på mitten), och innan sista rostningen/omgången i ugnen har ni i russin och äppelskivor som delats i mindre bitar.
 
Låt svalna & häll i en fin glasburk :) 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress