15 februari 2017

Brownie m. dulce de leche, chokladtryffel & hallonsås

Mat, bakning & recept

 
 
 
 
 
Gillar ni choklad? En seg brownie som samtidigt smälter i munnen? Vill lätta upp den tunga chokladen med något fräscht? Då tycker jag att ni ska testa detta ;)) Denna desserten är minst sagt gudomlig om jag får säga det själv haha!! 
-
Du behöver (Brownie):
150 g mörk choklad
1 1/5 dl vispgrädde
 
150 g smör
2 3/4 dl strösocker
1 1/5 dl kakao
1/5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1 dl vetemjöl
1/2 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk. (Inte kondenserad mjölk. Isåfall får ni koka burken efter anvisningarna för att få dulce de leche)
 
Gör såhär:
Börja med att göra chokladtryffeln som du sedan ska bre på brownien.
 
 1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka sedan grädden och häll över chokladen så att den smälter. Rör ihop till en slät smet och låt den stå i rumstemperatur täckt med plastfolie.
 
Brownie
 
1. Sätt ugnen på 160 grader, varmluft. Smörj kanterna i en form, 20x20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper för att smeten inte ska fastna.
-
2. Smält smöret på låg värme i en medelstor kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och rör om. Det gör inget om det ser lite grynigt ut nu, det kommer släta till sig när du vänder ner mjölet.
-
3. Vispa försiktigt ner ett ägg i taget med slickepott, så att varje ägg arbetas in i smeten ordentligt.
-
4. Vänd ner vetemjölet till en slät smet. Fördela sedan hälften av smeten jämnt i formen. Klicka i dulce de leche och dra runt med en sked för att fördela kolan jämt. Häll på resten av smeten och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter.
-
5. Låt brownien svalna. Ta ut den ur formen och vänd upp och ner så att du kan dra av bakplåtspappret.
-
6. Bred på tryffeln och ställ sedan in brownien i kylen i minst 1 timma så att tryffeln får stelna. Skär upp lagom stora bitar och förvara i kylskåp till servering!! (Om brownien ska serveras dagen efter: vänta med att skära upp den tills serveringsdagen!)
 
Du behöver (hallonsås):
Ca. 500g hallon (frysta går bra)
1 msk strösocker
 
Gör såhär:
1. Koka sammans hallon och socker tills hallonen blivit mosiga. (om hallonen är frysta, värm dem något i mikron först). Blanda då och då så att det inte bränns. 
-
2. Mixa moset med en stavmixer så att ev. bitar försvinner. Sila krämen för att få bort hallonkärnorna. Ställ krämen i kyl så att den tjocknar. 
-
3. Servera tillsammans med brownien och vaniljglass eller grädde. KLART!
 
Andra brownierecept: 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress