Inspiration till receptet kommer härifrån
En kladdkaka med väldigt "vuxen" och stark smak av kaffe. Tyvärr hade jag min i ugnen något länge, men får man en sån där perfekt kladdighet så tror jag verkligen att detta kan bli en höjdare :))
Du behöver:
2 msk hela kaffebönor
150g smör
2 st ägg
2,25 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 dl kallt kaffe
200g mörk choklad
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180°C. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter 24cm/d.
-
2. Krossa kaffebönorna i en mortel, eller banka/tryck sönder dem i en plastpåse till smulor/små bitar.
-
3. Smält smöret och låt det svalna medan du rör ihop ägg och socker. (Vispa aldrig en kladdkakssmet med elvisp, då kommer det in luft i smeten som kan göra kakan torr).
-
4. Blanda ut kakao i det smälta smöret, och blanda sedan ihop de resterande torra ingredienserna i en annan bunke (inkl. de krossade kaffebönorna).
Rör i de torra ingredienserna (som precis blandats samman i en annan bunke) i äggsmeten. Ha sist i kaffet och kakao/smörblandningen. Rör ihop allt med en slickepott till en slät smet.
-
5. Ställ in kakan i mitten av ugnen i ca. 15-18 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten, för den sätter sig lite när den svalnar.
När kakan svalnat:
6. Smält den mörka chokladen över vattenbad och bred ut över kakan. Ställ in i kylen och låt chokladen stelna.
Servera med en klick lättvispad grädde. Slurp!