10 januari 2017

Quorn- och zucchinilasagne - Vego

Mat, bakning & recept

 
 
En vegetarisk lasagne, med zucchini istället för pastaplattor, så egentligen kanske jag ska kalla det typ "quorn- och zucchinigratäng". Ajja, oavsett namn på rätten så var det verkligen gott. Efter att den fått stå en dag i kylen så var den nästan till och med ännu godare då den fått tid att sätta sig ordentligt, så denna går finfint att göra dagen innan :))
-
Du behöver:
1,5-2 st zucchini (istället för pastaplattor)
 
1 gul lök
ca. 350g quornfärs
600g krossade tomater
1 vitlöksklyfta 
1,5 st grönsaksbuljongtärning
Stark senap
Peppar, oregano och basilika + en liten nypa salt
 
7 dl mjölk
3 msk idealmjöl
2,5-3 dl riven ost
 
1,5 dl riven gratängost
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 220°C. Hyvla zucchinin (se bild nedan) på längden och lägg på en handduk, salta litegrann och låt torka medan du gör följande steg. 
-
-
2. Hacka den gula löken och fräs den i en djup kastrull. Ha i quornfärsen och låt den steka med löken en liten stund. 
-
3. Häll i de krossade tomaterna, pressa ner en vitlöksklyfta och lägg ner grönsaksbuljongen. Ha i stark senap efter smak och smaka av med kryddor ni tycker om, förslagsvis peppar, oregano och basilika. 
 
Ostsås:
1. Häll hälften av mjölken i en kastrull och ha i idealmjöl under omrörning. Häll i resterande mjölk och låt koka upp i ca. 2 minuter. Akta så att mjölken inte bränner fast i kastrullen. 
-
2. Ha i osten och rör om tills den smält och det blir en len sås. 
 
”Montering”:
1. Häll quornfärssåsen i botten av en ugnsform, sedan ”zucchiniplattor” och varva därefter quornfärssås ostsås och zucchini. Avsluta med ett lager av quornfärsås, ostsås och strö över ost överst. 
-
2. Svisch in i ugnen i ca. 20 minuter eller tills den fått en fin färg. KLAAART!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress