3 juli 2016
Key lime pie
Mat, bakning & recept Sommar 2016
Grundreceptet kommer från början härifrån.
Denna var en riktig höjdare vill jag lova. En av mina nya favoriter på efterrättfronten får jag nog säga faktiskt. Så syrlig och god. Riktigt fräsch!
-
Du behöver:
15 digestivekex
100g smör
5st äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk á 375g (inte karamelliserad/dulce de leche)
4 st lime (ca 1 dl limesaft)
Vispgrädde till servering
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180°C.
-
2. Riv skalet från tre stycken lime. Pressa juicen från alla fyra limefrukterna i en skål.
-
3. Banka sönder digestivekexen, eller kör dem i matberedare till små smulor. Smält smöret och blanda det med digestivesmulorna och tryck ut "kexdegen" i en pajform 24cm/d så att det bildar en botten och pajkanter.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
-
4. Under tiden bottnen är i ugnen: Vispa äggulorna tills de börjar tjockna. Häll då i den kondenserade mjölken och vispa i ca. 1,5 minuter till.
Blanda i limesaften och de rivna limeskalet i smeten och rör om.
-
5. Häll smeten i formen och grädda i ytterligare 13-15 minuter i mitten av ugnen.
-
6. Ta ut och låt svalna innan pajen ställs in i frysen i minst tre timmar.
Ställ sedan fram den 30 minuter innan servering och servera med grädde, eller eventuellt spritsa grädden på pajen/bred ut grädden på pajen.