23 december 2016
Vaniljfudge
Receptet kommer från början härifrån.
Du behöver:
0,25 tsk äkta vaniljpulver
4 dl strösocker
50g smör
2 dl vispgrädde
2 dl röd mjölk
1 dl ljus sirap
Gör såhär:
1. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
-
2. Ha i alla ingredienser, utom smöret, i en tjockbottnad kastrull och rör om lite grann så att vaniljpulvret fördelas jämt. Ha i smöret.
-
3. Sätt på spisen på låg/medelhög värme och vänta tills smöret smält helt och hållet. Rör om lite ibland, men inte hela tiden för då kanske smeten inte blir lika slät i slutändan som man vill ha den.
-
4. När smöret smält: Höj värmen och låt smeten koka upp till 117°C. Se upp så att det inte kokar över och rör om ibland. Det tar lite tid, men mot slutet går det fort.
-
5. När smeten nått 117°C, ta av kastrullen från plattan och låt bubblorna "lugna sig". Rör om tills smeten svalnat till 55-60°C och häll upp den på bakplåtspappret. Forma den till en "fyrkant" och låt den svalna/stelna i rumstemperatur i minst 6h.
Skär fina bitar och förvara i kylskåp :)