13 december 2016

Saffranscupcakes m. vit chokladfrosting

Mat, bakning & recept

 
Jag hälsar er alla som förr mången gång, med ljus i min krona och stämningsfylld sång.
Jag kommer när mörkast det är här i Norden, när allt synes dött och förfruset på jorden. 
 
 
 
LUCIADAGEN. Dagen då jag som mest tycker att man ska äta saffran om någon gång haha. Här kommer därför ett recept på saffranscupcakes med en vit chokladfrosting. Njut!
-
Du behöver (16 muffins):
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
1 nypa salt
3 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
0,5g saffran (ett paket) 
1 dl röd mjölk
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180°C. Ställ ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt (ha dubbla former om det är på en vanlig plåt, annars "orkar" de inte hålla uppe muffinsen. Om det inte är stela muffinsformar).
-
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke så att det är förberett. 
-
3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt (kom ihåg att det tar tid - ca. 3-4 minuter innan det är riktigt fluffigt).
-
4. Smält smör tillsammans med saffran i en kastrull och låt det koka upp en aning. Häll i mjölk i saffran/smörsmeten och ha i allt sammans försiktigt med en slickepott i äggsmeten. 
-
5. Sikta i lite av mjölblandningen i taget i smeten och rör om försiktigt med slickepott så att det fluffiga i smeten inte försvinner. 
-
6. Fyll muffinsformerna till mellan 3/4 och 4/5 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca. 18 minuter. 
Känn med en sticka så att muffinsen är torra, men tänk på att man inte ska öppna och stänga ugnen under gräddningen. Så ha hellre inne muffinsen en minut för länge än för kort. Annars kan de säcka ihop sig. 
 
Låt sedan svalna på ett galler så fort de ommit ut ur ugnen.
 
Du behöver (frosting):
200g rumsvarm philadelphia
1 msk rumsvarmt smör (viktigt att det är mjukt)
400g florsocker (minst)
1 tsk pressad citronsaft
200g vit choklad
 
Gör såhär:
1. Smält chokladen över ett vattenbad och ta sedan bort bunken/tallriken med chokladen från kastrullen, så att chokladen får svalna medan du gör följande steg.
-
2. Rör samman philadelphia och smör. Sikta i florsocker och ha i citronsaften, och blanda till en slät smet. 
-
3. Häll i den avsvalnade vita chokladen och rör om ordentligt tills allt är blandat. Behövs det mer florsocker (troligtvis) så blanda i det också.
-
4. Spritsa i valfritt mönster på muffinsen. Ställ in i kyl så att frostingen får stelna, men ta fram en stund innan servering så att cupcakesen hinner bli rumsvarma tills de ska ätas :) 
 
 
 
Sorry för att bildernas ljus är kast.. Men jag var tvungen att fota igår när solen gått ner hehe...
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress