4 december 2016
2:a advent - Daimtryffel
När andra ljuset brinner, är snart Lucia här
Hon bjuder oss på kaffe, och bud om julen bär
Hon bjuder oss på kaffe, och bud om julen bär
Då har vi det dags för mitt andra recept i denna lilla advent-serie haha :) Denna gången är det en leeen och go chokladtryffel med daim.
-
Du behöver (ca. 60-70 tryfflar):
1 dl vispgrädde
50g smör
150g mjölkchoklad
100g mörk choklad
50-100g philadelphia (beroende på hur fast ni vill att tryffeln ska bli)
1 dubbeldaim + 0,5 dubbeldaim till dekoration
Gör såhär:
1. Sätt ut knäckformar på en bricka. Bryt chokladen och hacka ett paket av daimen fint.
-
2. Värm grädde och smör tillsammans i en kastrull på medelhög värme, tills smöret smält.
-
3. Sänk värmen till det lägsta. Rör ner chokladen (inte daimen) i kastrullen tillsammans med grädden & smöret. Rör tills det blir en slät chokladsmet. Rör i philadelphiaosten till en slät smet (det kan se lite klumpigt ut i början, men det smälter så småningom). Låt svalna något.
-
4. Ha i daimen du hackat och rör runt. Häll förslagsvis över smeten i en bunke med pip (för att göra det lättare att fylla formarna), och fördela ut smeten i knäckformarna.
-
5. Hacka den halva dubbeldaimen och toppa med "hacket" och ställ in tryfflarna i kylen i ca. 4 timmar så att de stelnar litegrann. Förvara sedan i kyl.