2 augusti 2016

Vaniljcheesecake med jordgubskräm

Mat, bakning & recept Sommar 2016

 Ett försenat recept; årets midsommartårta hos oss ♥
 
   
 
Receptet kommer från början ifrån Roy Fares bok United States of Cakes. (jag har ändrat vissa mått) Där heter den Strawberry Cheesecake. 
 
Du behöver (14-16 portioner):
ca. 15-17 digestivekex
100-125g smör
 
900g philadelphiaost (eller annan förskost)
2,75 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl gräddfil
3 st ägg + 1 äggula
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180°C varmluft. 
-
2. Banka sönder digestivekexen, eller kör dem i matberedare till små smulor. Smält smöret och blanda det med digestivesmulorna.
-
3. Tryck ut i kexblandningen med baksidan av en sked i botten på en form med löstagbar kant ca 23 cm/d. Ställ mitt i ugnen i 10 minuter. Låt bottnen svalna helt.
-
4. (Cheesecakesmeten) Sätt ugnen på 200°C varmluft. 
-
5. Vispa philadelphia och strösocker fluffigt i en stor bunke (det tar lite tid). Vispa i vaniljsocker och vetemjöl, fortsätt vispa i 3-4 minuter. 
-
6. Vänd ner gräddfilen med slickepott och sedan ett ägg i taget, + äggulan. Blanda noga. 
-
7. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 110°C, men öppna inte luckan, och grädda i ytterligare 55 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 50 minuter, öppna inte luckan nu heller. Låt sedan kakan svalna och ställ den i kylen i minst 6 timmar. 
 
Du behöver (till jordgubskrämen):
500g jordgubbar (frysta går bra)
1 msk strösocker 
1 lime, saften
 
Gör såhär:
1. Koka allt sammans tills jordgubbarna blivit mosiga. (om jordgubbarna är frysta, värm dem något i mikron först). Blanda då och då så att det inte bränns.
-
2. Mixa moset med en stavmixer så att krämen blir slät. Ställ in i kylen så att den tjocknar.
-
3. Ringla krämen över kakan, eller häll upp och servera i en skål bredvid. KLART!
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress